Här börjar vår historia om pepparkakan och ett av Sveriges äldsta pepparkaksbagerier. Det är en berättelse om snällhet, krig, nunnor, konstnärer, hemliga kryddor och en argsint kung. Och två bröder från Nyåker.

Scrolla nedåt för att starta. Välkommen!

mesopotamien

1800 f.Kr

Mesopotamien – civilisationens (och pepparkakans) vagga

I samma område där hjulet uppfinns och de första städerna, skriftspråket och tideräkningen tar form, bakas också de första pepparkakorna.

rom

500 f.Kr

Pepparkakskrigare

De hållbara pepparkakorna fungerar som fältproviant för romerska krigare. En av dessa pepparkakskrigare försöker tappert att sprida budskapet “Make cookies not war!” men utan större framgång.

konst

1300-tal

Hur skulle du se ut som pepparkaka?

I Tyskland är många konstnärer även pepparkaksbagare. De snidar detaljrika formar i trä och den som har gott om pengar kan beställa sitt eget porträtt i form av en pepparkaka. Kungen var såklart standardmotiv.

lattnad

1400-tal

Nunnornas lättnad

För att råda bot på den tryckta stämningen i Vadstena kloster bakar och äter nunnorna pepparkakor. De och många andra på den här tiden, lider nämligen av matsmältningsbesvär. Kakorna gör stor succé i klosterapoteket.

krona

1450-tal

Snällmedicin

Kung Hans ordineras att äta pepparkakor för att lindra sitt osedvanligt usla humör. Kilovis med pepparkakor sänds till hovet, och än idag sägs det att man blir snäll av pepparkakor. Så vi hoppas att kuren fungerade för Kung Hans. Inte minst för Drottning Kristina av Sachsens skull.

jul

1800-tal

Inga pepparkakor. Ingen jul

Innan 1800-talet var mjöl och socker inget som gemene man hade i sitt skafferi. När dessa varor nu blir billigare och lättare att få tag på så gör det stora julbaket entré. Och pepparkakan blir lika självklar som julgranen i det svenska julfirandet.

kran

1812

Riskfyllt byggprojekt

Bröderna Grimm introducerar ett nytt byggmaterial - pepparkaksdeg. Men innan materialet har godkänts bygger en häxa, på eget initiativ, ett hus ute i skogen. Två barn äter upp husets fönster och hela historien slutar mycket tragiskt för häxan. Sedan dess har ingen, så vitt vi vet, bosatt sig i ett pepparkakshus.

form

1850-tal

Ät inte mera deg!

Detta begrepp myntades troligen redan på mitten av 1800-talet. Pepparkaksformar av bleckplåt gjorde det enklare att forma kakor av degen och även de minsta barnen kunde nu delta i julbaket. Vi är säkra på att detta medförde en hel del svinn av degen.

1930-tal

Bröderna Åström i Nyåker

Familjen Åström är en hårt arbetande jordbruksfamilj i Nyåkersbygden, Västerbotten. Det är en stor familj med tio barn och alla göra sitt för att hjälpa till med försörjningen. Bröderna Bengt och John skickas därför som femtonåringar till södra Sverige för att läras upp som bagare. Något som de båda bröderna skulle visa sig ha stor talang för.

natt

1952

Nyåkers Pepparkakor grundas

Från ottan till nattens småtimmar jobbar bröderna hängivet som bagarlärlingar. De lär sig snabbt att bemästra yrket och hinner driva flera egna bagerier runt om i Sverige innan de 1952 slår sina (mjöl)påsar ihop och tar över Nyåkersbygdens lilla café och bageri. Detta blir starten för ett av Sveriges första och senare även mest framgångsrika pepparkaksbagerier - Nyåkers.

gran

1952-54

Nu kommer brödbilen!

Försäljningen i det lilla bageriet utökas med en brödbil (inte helt olik dagens glassbil) som levererar kakor, tårtor och bröd till gårdarna i bygden. Kundernas ständiga fråga är: Finns det pepparkakor att köpa idag? Bröderna förstår att de hittat en unik produkt.

1954

Bageriet växer

Bröderna förfinar sitt recept, stannar uppe hela natten och bakar pepparkakor som de paketerar i cellofan och lägger i skokartonger. Nästa morgon kör de iväg med sin pepparkaksdoftande brödbil för att charma länets grossister med de smakrika kakorna.

brand

1955

Inte handgjorda, men fottrampade

Pepparkaksturnén ger resultat. För att leverera i större skala byggs därför en, för den tiden, mycket modern bagerilokal i Nyåker. Pepparkakorna stansas ut i rask takt med hjälp av en pedaldriven maskin.

brand

1960

Bageriet brinner ned till grunden

Bara dagarna innan den stora branden har bröderna tecknat ett rikstäckande avtal med varuhuskedjan EPA. I ett slag är allt borta. Bageriet är i stort sett oförsäkrat och kvar finns bara askan. Detta kunde vara slutet på historien om Nyåkers Pepparkakor. Men de två bröderna ger sig inte så lätt.

fabrik

1960

Satsar på nytt bageri

Med startkapital från organisationen Västerbottens företagare åker bröderna land och rike runt för att hitta maskiner till ett nytt bageri. Sex månader efter branden står det nya bageriet i Nyåker klart och det är full fart på verksamheten igen.

1965

Marknadsledande

Framgångarna för Nyåkers pepparkakor fortsätter och de blir marknadsledande tillsammans med konkurrerande Pricks.

Pepparkakståget

Tåget var en viktig del i Nyåkers Pepparkakors tidiga historia. Alla råvaror anlände till en början säckvis med tåget och lastades med mankraft på kärror för att köras till bageriet. Under slutet av 60-talet hoppade förväntansfulla skolklasser av på tågstationen i Nyåker för att göra besök i pepparkaksbageriet. På tåget hem spred sig pepparkaksdoften från alla smakprov och kakburkar som resenärer passat på att handla till sina nära och kära.

Framgångarna fortsätter...

Fler produkter

Från 1965 och framåt byggs fabriken ut i flera omgångar och fler produkter som mandelkubb och småskorpor lanseras.

Testvinnaren

År efter år vinner Nyåkers pepparkakor de stora konsumenttesterna. Och tar positionen som testvinnaren.

Gingersnaps -
big in Japan. Och USA

Nyåkers är störst på den skadinaviska marknaden men på senare tid har de omtyckta kakorna även nått stora framgångar i bland annat USA och Japan.

Kaklandet

Än idag är pepparkaksfabriken en viktig arbetsgivare för Nyåkersbygden. Engagemanget från ortsfolket och doften från de prisade kakorna som bakas här har gjort bygden känd som Kaklandet. 2012 förstärks verksamheten och anknytningen till Västerbotten ytterligare med en ny anläggning i Bjurholm.

Snipp snapp snut

Sagan om Nyåkers tar inte slut! Vi är störst i världen på pepparkakor och fortsätter att växa. Men vi är fortfarande ett familjeföretag som bakar kakor med stor omsorg och värnar om våra norrländska rötter. Det hemliga receptet sedan 1952 används än idag. Vi tycker att det blir bäst så!

Translate »