I Norrlands inland, mil från närmaste större samhälle, ligger Nyåker. Här finns oändliga grusvägar och tallskog och myrar. Här bor lite drygt hundra invånare. Och här bakas pepparkakor som år efter år vinner priser och som säljs i både Tokyo och New York City. Det här är historien om Nyåkers pepparkakor.
Historien börjar med Åströms, en hårt arbetande jordbruksfamilj i Nyåkersbygden i Norrland. Med tio barn måste alla hjälpa till med försörjningen och de femtonåriga bröderna Bengt och John skickas därför under 30-talet till södra Sverige för att bli bagarlärlingar.
Bröderna hinner driva flera bagerier runt om i Sverige innan de återvänder till Nyåker och tar över bygdens lilla café och bageri. Det är här och nu Bengt och John skapar det hemliga pepparkaksrecept som används än idag. För att få fart på försäljningen skaffar de en brödbil som levererar kakor, tårtor och bröd till gårdarna i bygden.
Bengt och John stannar uppe sent om nätterna och bakar pepparkakor som de paketerar i cellofan och lägger i skokartonger. Nästa morgon körde iväg med den pepparkaksdoftande brödbilen för att charma länets grossister. Hemma i byn går bröderna numera under namnet Pepparkaks-Åströms.
Pepparkaksturnén ger resultat. Efterfrågan ökar och för att kunna leverera i större skala byggs därför en, för tiden, mycket modern bagerilokal i Nyåker. Pepparkakorna stansas ut i rask takt med hjälp av en pedaldriven maskin.
Nyåkers tecknar ett rikstäckande avtal med varuhuskedjan EPA, men bara några dagar senare brinner bageriet. Det är i stort sett oförsäkrat men bröderna lyckas få startkapital från organisationen Västerbottens företagare och reser sedan runt i Sverige i jakt på maskiner för att kunna starta upp verksamheten igen. Sex månader senare står det nya bageriet klart.
Bara fem år efter branden blir Nyåkers marknadsledande tillsammans med konkurrerande Pricks. Fabriken byggs ut och fler produkter, bland annat mandelkubb och småskorpor, lanseras.
Framgångarna fortsätter i Sverige och Norden och i mitten på 90-talet tar sig Nyåkers an nya marknader. Bageriet börjar exportera till både Japan och USA och de norrländska kakorna pryder numera i butikshyllorna i både Tokyo och New York City.
Nyåkers köps av entreprenören Lennart Öberg, med ett förflutet inom bland annat ICA. Hans barn, Sofie och Christoffer, växer bokstavligt talat upp i fabriken. Efter skolan bygger syskonen och deras kompisar kojor på lagret mellan pallarna med kakburkar.
Fabriken är en viktig arbetsgivare i Nyåker. Bygden är numera känd som Kaklandet och för att kunna öka exporten startar man ännu en fabrik, i Bjurholm. Till en början ser det ut att bli ett bra år, men så insjuknar Lennart Öberg i cancer. Hans son Christoffer tar över över som ny vd för Nyåkers pepparkakor.
Christoffer vinner pris som Årets livsmedelsexportör. Nyåkers finns numera i femton länder, med ett unikt koncept för varje marknad. I USA är pepparkakor med pumpasmak en storsäljare runt Halloween och pepparkakorna med cappuccinosmak är en succé i bland annat Turkiet och Israel.
Nyåkers genomför en enorm turnaround när de går från minus fem till plus fem miljoner kronor. Sammanlagt producerar de nu över en miljard pepparkakor per år plus en mängd andra småkakor. Exporten ökar med nya länder som Korea, Taiwan och Saudiarabien.
Nyåkers har vunnit otaliga priser för sina pepparkakor. Nu blir de för andra året i rad bäst i test när Mitt kök testar tolv olika leverantörer. Så, vad är hemligheten? Alla råvaror är svenska och håller högsta kvalitet. Kryddorna blandas för hand och kakorna trycks ut med stora rullar av brons. På så sätt är pepparkakorna så nära hembakta man kan komma. Och receptet, det är samma som bröderna Åström tog fram 1952.